Het is altijd prettig om dingen aan je huis te veranderen. Zoals een nieuwe keuken, een dakkapel aan de tuinzijde of het onderhouden van buitenkozijnen. Dit zijn toevallig allemaal voorbeelden van werkzaamheden die vergunningsvrij mogen worden verricht. Het is echter niet altijd even voor de hand liggend of een omgevingsvergunning wel of niet verplicht is. Wil je iets in de achtertuin (achtererf) plaatsen? Dan mag dit in enkele gevallen vergunningvrij. Hetzelfde object in de voortuin, of zelfs de zijtuin, zetten zal echter nooit vergunningsvrij mogen. Om te bepalen of iets vergunningsvrij kan worden gerealiseerd moet u bekend zijn met de regels, terminologiën en berekeningen. Hier zal ik u niet mee vermoeien. De belangrijkste tip die ik kan geven bij vergunningsplichtige aanbouw en verbouwingen is; breng uw buren op de hoogte van de bouwwerkzaamheden en creëer draagvlak! Zelfs als de omgevingsvergunning verleend is kunnen de buren bezwaar aantekenen. Indien de gemeente de bezwaarmaker in het gelijk stelt mag u niet verder met uw werkzaamheden. Alle aanvragen van een omgevingsvergunning moeten worden gepubliceerd in een gemeentelijk blad, huis-aan-huis blad of op internet.
Bij vergunningvrij bouwen is het niet mogelijk om bezwaar aan te tekenen. Wel kunnen buren een onderzoek laten doen naar de correctheid van de werkzaamheden; volgt u de regels? En is de aanbouw ook volgens de regels? De buren moeten dan wel hinder ondervinden van het bouwwerk.
Dit alles gaat gepaard met een breed scala aan regels, uitzonderingen en berekeningen. Het is dus altijd raadzaam om hier uitgebreid aandacht aan te besteden.
Niels.