Encea Blogs
Over actualiteiten en ontwikkelingen in de bouw- en vastgoed wereld!
Fundering

Bij ons in de wijk is veel sprake van verzakkingen. Een onderwerp wat naast de technische omschrijven ook een juridische en maatschappelijke lading mee kan brengen. Het herstellen van fundering is geen pretje. Het kost veel geld, en in het nadeligste geval mag je vloer er ook even uit. Fundering is een belangrijk topic en interessant om iets meer van af te weten.

Laten we bij het begin beginnen; wat doet een fundering precies? Simpel gezegd draagt de fundering de woning. En afhankelijk van het type ondergrond is de aanpak iets anders. De meest voorkomende fundering in Nederland is een fundering op palen; de grond is immers erg zacht en kan zelfstandig geen woning dragen. Na een sonderingsonderzoek worden de heipalen tot in de zandlaag geslagen. Tegenwoordig met een kraan, in het verleden met een soort guillotine. Het blad was echter vervangen door een zwaar blok van het één of het ander. Doet er verder niet toe.

Het belangrijkste onderscheid in de heipalen vind je in de materiaalkeuze; beton of hout. De betonnen heipaal is stevig, is gewapend en zal zelden voor problemen zorgen. De grootste problemen vind je bij de ouderwetse houten palen. Dit heeft te maken met de eigenschappen die hout heeft. Is het hout droog? Blijft het droog? Prima, opzich niets aan de hand. Is het hout nat? Blijft het nat? Prima, ook niets aan de hand. Het probleem zit hem in nat hout wat over langere termijn opdroogt.

Mogelijk ten gevolge van een dalende grondwaterstand. Simpel toch? Gewoon het grondwater op niveau houden en alles komt goed. Nou.. dat ligt helaas iets moeilijker. Er zijn verscheidene redenen te benoemen waardoor het grondwaterstand kan dalen. Enerzijds door de seizoensgebonden schommelingen, anderzijds door techniek. Een lekkende riolering is mogelijk wel de grootste bedreiging. Maar Niels, dan komt er toch juist meer water in de grond terecht? Fout. Het werkt precies andersom. Bij een lekkende riolering zit een opening (of meerdere openingen) in de leiding waardoor grondwater de riolering in lekt. Op termijn zal het grondwater hierdoor gestaag dalen, waardoor natte houten palen droog komen te liggen. Een broedplaats voor schimmels wat uiteindelijk resulteert in houtrot. De palen verliezen hun draagkracht en het huis begint te zakken. Het rottingsproces is gelukkig relatief traag. Het kan zo'n 80-100 jaar duren voordat het daadwerkelijk mis gaat. Maar dit is lang niet altijd het geval.

Een andere belangrijke oorzaak van een dalende grondwaterstand is een grootschalig bouwproject. Tijdens grote projecten wordt geregeld, al dan niet bewust, grondwater weggetrokken. Het is belangrijk om in de gaten te houden als er in de buurt van uw huis een bouwproject gaande is!

Naast houtrot, veroorzaakt door schimmels, is er ook sprake van een andere kwaal: ook wel de palenpest genoemd. De palenpest wordt veroorzaakt door een bacterie. Het vervelende is dat de grondwaterstand hier geen invloed op heeft en dat het dus niet eenvoudig is om te voorkomen. Grenenhouten palen zijn het gevoeligst voor de palenpest. Die mogen hierdoor niet meer worden toegepast. De palenpest vind je voornamelijk in de omgeving van Amsterdam en Haarlem.

Gelukkig hebben betonnen heipalen hier geen last van en zal het op (lange) termijn vrijwel niet meer voorkomen!

Niels.