Encea Blogs
Over actualiteiten en ontwikkelingen in de bouw- en vastgoed wereld!
Leegstand bij kantoren, een andere invalshoek

De laatste jaren is leegstand van kantoren een trending topic geweest. In de media werd hier uitgebreid aandacht aan besteed, maar inmiddels ook in kroegen en op verjaardagen. Ook ik werd hier veel op aangesproken wanneer ik vertelde wat voor werk ik deed. Uiteindelijk wijst de meerderheid van de mensen met de schuldige vinger naar vastgoedpartijen en ontwikkelaars. Maar is dit wel terecht? Om dit topic iets tastbaarder te maken trek ik een parallel met de autowereld:

U hebt in het verleden een splinternieuwe Mercedes gekocht. Na 10 jaar trouwe dienst begint de auto achterhaald te raken. Er zijn nieuwe technieken op de markt, zoals ingebouwde navigatie, een startknop in plaats van een sleutel én er bestaan zelfs apps om de huidige temperatuur in uw auto te meten! Bovendien hebben de esthetische ontwikkelingen niet stilgestaan en ziet het er dus allemaal gelikter uit. Gaat u als eigenaar dan een navigatiesysteem in het bestaande dashboard laten aanbrengen? U bent dan uw auto een aantal dagen kwijt, u krijgt een niet-representatieve vervangende auto en het voelt dus minder prettig om hier in te rijden (visitekaartje). Of is het gewoon tijd voor een eigentijdse bak met alle toeters en bellen?

Dit is precies wat er afgelopen jaren is gebeurd. Installaties van kantoorpanden hebben een houdbaarheidsdatum, na een bepaalde periode zijn zij ingehaald door nieuwe technieken. Om maar niet te spreken over de exotische gevelvormen van de jaren '70 en de ó zo fijne trespa beplating. Op enig moment moet het pand (uw visitekaartje) aangepakt worden. Bij een auto bent u deze wellicht 2 dagen kwijt. Bij kantoorpanden kan dit zelfs enkele jaren duren. Stel: u hebt een kantoorruimte gehuurd in een dergelijk pand. Blijft u dan enkele jaren rondrijden in een gehavend visitekaartje? Blijkbaar zijn er veel bedrijven die liever verhuizen en daarmee slechts een maand ongemak ervaren. Dit ziet u ook terug in de huidige markt; de A locaties zijn tot de nok verhuurd, het probleem zit voornamelijk bij de B en C locaties.

De ontwikkelaars en vastgoedpartijen krijgen vaak de schuld, want zij bouwen immers de nieuwe kantoorpanden. Wat hebben zij echter aan een kantoorpand zonder afnemer(s)? Blijkbaar is er voldoende vraag om dit met een gering risico te laten bouwen. En misschien wordt het ook wel aangejaagd door de duurzaamheidstrends in de vastgoedwereld.

Niels.

Vindt u iets van dit onderwerp? Of hebt u vragen? Bel of mail gerust naar 06-5311 3346, of niels@encea.nl