Encea Blogs
Over actualiteiten en ontwikkelingen in de bouw- en vastgoed wereld!
NEN 2767 conditiemetingen

Een ander trending topic in de wereld van bouw en vastgoed is de NEN 2767 inspectiemeting. Bij menig klant en op menig vacature wordt hiernaar verwezen. Vastgoedpartijen willen zelfs graag een 'algemene score' ontvangen voor hun object om die vervolgens weer in de toekomstvisie te verwerken. In deze blog hoop ik wat misvattingen over dit onderwerp uit de wereld te helpen.

Wat is NEN 2767 precies?

www.nen.nl geeft de volgende omschrijving mee: '[…] geeft een methode om de conditie van bouw- en installatiedelen op objectieve en eenduidige wijze vast te leggen. In de methodiek is gesteld dat de invloed op de bedrijfsvoering geen relatie heeft met de conditie.'

Het zorgt ervoor dat iedereen op een eenduidige manier zijn inspectie vastlegt en met een eenduidige score beoordeelt. Een bijzonder handige tool om alle inspecteurs via hetzelfde stramien te laten werken. Maar niet meer dan dat. De cursus omtrent NEN 2767 en het in de praktijk toepassen zegt dus niets over de kennis en kunde van de inspecteur. Wanneer je deze methodiek toepast ben je niet automatisch een goede inspecteur, en andersom.

Hoe wordt de score van een conditie bepaald?

Zonder te diep in detail te treden wordt bij het toekennen van een score een combinatie gemaakt tussen de intensiteit en de omvang van een bouwkundig gebrek. Vervolgens wordt er bepaald hoe ernstig het gebrek de werking van het gebouw beïnvloedt. Vervolgens wordt hier een 'gemiddelde' score aan toegekend. Deze score ligt dan tussen de 1 (nieuw staat) en de 6 (zeer ernstig gebrek). Per te meten materiaal, onderdeel of detail (metselwerk, voegwerk, schilderwerk, etc.) wordt slechts 1 alles omvattende score toegekend.

Bijvoorbeeld: alle raamkozijnen aan een buitengevel krijgen een bij een meting de score 4. Aan deze score is niet af te lezen of alle kozijnen opgeschuurd en opnieuw geverfd moeten worden, of dat alle kozijnen in nieuw staat verkeren en er twee kozijnen uit elkaar vallen.

Kortom, het is een handige methodiek om een eenduidige inspectie voor uw object te genereren. Maar het is niet het gouden ei om u in één oogopslag inzichtelijk te maken hoe een pand 'ervoor staat' zoals zo vaak gevraagd wordt.

Niels.