Encea Blogs
Over actualiteiten en ontwikkelingen in de bouw- en vastgoed wereld!
Legionella - feiten en fabels

Een veelvoorkomend probleem bij vastgoed is legionella. Ik merk in mijn omgeving dat er veel algemene informatie bekend is over dit topic. Maar er zijn ook een aantal misvattingen en puntjes op de spreekwoordelijke i die ik hier wil bespreken. Legionella bestaat in vele vormen. En afhankelijk van de vorm is deze vrij onschuldig tot dodelijk. Het enge aan legionella is dat een ernstige besmetting onopgemerkt blijft. Bij onacceptabele concentraties is het water nog steeds kleur- en reukloos.

Legionella ontstaat in langdurig stilstaand water

Dit is niet helemaal waar. Legionella is altijd aanwezig in ons leidingwater. Zij het in kleine en acceptabele concentraties. Het heeft alleen een stimulans nodig om te groeien. En hiervoor zijn 'hot spots' en stilstaand water ideaal. Een hot spot is een plek waar het koude leidingwater door een externe bron ongewenst wordt opgewarmd. Bijvoorbeeld als een waterleiding in de buurt komt van een C.V.-leiding. Legionella gedijt het liefst bij temperaturen vanaf 20 graden celsius. Vanaf 35 graden celsius wordt de groei exponentieel. Uiteindelijk kan er een filmlaagje ontstaan aan de binnenzijde van je waterleiding. Vanaf dit moment is er sprake van een serieuze besmetting en moeten maatregelen getroffen worden door een specialist.

Met legionella besmet water drinken is schadelijk

Dit is niet waar. Hoewel ik het niet aanraad, is het in principe niet schadelijk om water met hoge concentraties legionella te drinken. Het risico zit bij het inademen van nevel, zoals bij het douchen. Dan komt de bacterie in de longen. En juist daar is de bacterie schadelijk, of zelfs dodelijk.

Tien minuten doorspoelen helpt

Dit is deels waar. Tien minuten doorspoelen helpt wel degelijk. Wanneer je drie weken van huis bent geweest, of zojuist aangekomen op de vakantiebestemming moet je alle tappunten tien minuten laten door lopen. Let er echter wel op dat een douchekop nevel veroorzaakt! Dus bij direct douchen na het spoelen sta je alsnog in de potentieel gevaarlijke nevel.

Niels.