Encea Blogs
Over actualiteiten en ontwikkelingen in de bouw- en vastgoed wereld!
Eigen inbreng

Dat er veel verandert in de bouwwereld momenteel moge duidelijk zijn. 3D printen en domotica zijn primaire voorbeelden. Er is echter ook een conceptuele trend aan het gaande. En dat is eigen inbreng of medezeggeschap over de nieuwwoning. Deze trend is al enkele jaren zichtbaar en de hoedanigheid neemt toe. Dit is uiteindelijk ook heel logisch. Het is ten slotte slechts de grootste investering die u in uw hele leven zal doen. En bij een auto mag u tevens ook zelf de kleur, het interieur en toeters en bellen uitkiezen. Waarom zou u hier dan iets van mogen vinden? Juist. Op het gebied van eigen inbreng zitten diverse niveaus en structuren. Waar het in het verleden ging om een voorzichtige dakkapel of een uitbouw in de achtertuin bestaan er tegenwoordig al hele 'medeopdrachtgevers-dorpen' met gemeenschappelijk bedachte voorzieningen als een binnentuin, of een zwembad. Bij deze dorpen is alles binnen de grenzen van het bestemmingsplan en financiële haalbaarheid geoorloofd. Dit resulteert in een mooi en exotisch gevelbeeld waarbij diverse woninghoogtes, gevelkleuren, metselverbanden en vides elkaar afwisslen.

Ook komen er steeds meer initiatieven om woningprojecten als collectief op te pakken als particulier. Het zogeheten Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Uw eigen visie, samen met uw buren, tot werkelijkheid laten komen is leuk en spannend! En tevens is het goedkoper dan een woning kopen. Dit komt omdat de woning niet met een winst oogmerk wordt gebouwd, tevens wordt geen makelaar ingeschakeld en kunnen andere uiteenlopende zaken zelf opgepakt worden. De prijsverlaging gaat dus wel gepaard met meer inspanning. Bij dit soort trajecten is het tevens extra interessant om een bouwbegeleider in te schakelen die u wegwijs kan maken in de wondere wereld van de bouw.

Het is een bijzondere tijd die wij met zijn allen tegemoet gaan. Wat ik mij afvraag is hoe het straatbeeld in de toekomst bepaald zal worden. In mijn optiek moeten wij ervoor waken dat een stad niet het image krijgt van onsamenhangend geheel. Iets waar architecten 10 jaar terug bang voor waren met de hoogbouw van Rotterdam. Uiteindelijk heeft Rotterdam een waanzinnige skyline gekregen, maar nu dwaal ik te veel af. De exotische stukjes mogen, nee moeten, van mij blijven en gerealiseerd worden. Maar dit blijft mooi zolang dit een relatief beperkte oplage krijgt.

Niels.