Encea Blogs
Over actualiteiten en ontwikkelingen in de bouw- en vastgoed wereld!
Buitenspouwblad

Wanneer je naar een huis kijkt vallen een aantal onderdelen gelijk op. Zo zie je een dak, ramen, een voordeur en natuurlijk de gevel. In de bouwwereld wordt het zichtbare deel van de gevel ook wel het buitenspouwblad genoemd. Het buitenspouwblad maakte zijn introductie rond de jaren '30 van de vorige eeuw. Het buitenspouwblad werd echter pas structureel toegepast vanaf 1960 wegens een wijziging in de regelgeving.

Wat doet een buitenspouwblad?

Het buitenspouwblad is niets meer dan een ordinaire regenjas voor het huis. Het buiten houden van wind en regen is zijn taak. Het buitenspouwblad staat daarom een aantal centimeter voor het 'echte' huis. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt ook wel een spouw genoemd. Hier kom ik in een andere blog op terug.

Net als in de modewereld is deze regenjas gevoelig voor trends. Hij heeft dus verschillende esthetische verschijningsvormen. Door de jaren heen zijn diverse trends en materialiseringen toegepast. Hout, metselwerk, kunststof beplating of zelfs natuursteen. Bij eengezinswoningen wordt echter vrijwel altijd metselwerk gebruikt.

Andere trends die worden toegepast zijn het schilderen van het buitenspouwblad, of het aanbrengen van een waterafstotende laag (hydrofoberen). Hoewel het schilderwerk van een gevel er mooi uit kan zien levert dit ook een groot risico met zich mee; het buitenspouwblad kan minder goed, of helemaal niet, ademen. Wanneer er bij een (stevige) regenbui door een kiertje of opening water naar binnen dringt, dan kan het zo zijn dat het water er niet meer uit kan. Dit kan zich gaan ophopen. En uiteindelijk vindt het een weg richting de binnenzijde van uw huis. Met houtrot of schade aan schilder- en stucwerk als resultaat. De herstelwerkzaamheden zullen in het gunstigste geval al snel enkele honderden euro's kosten. Dergelijke lekkages en ophopingen zijn vaak niet direct zichtbaar. Hierdoor loop je dus al snel achter de feiten aan. Ditzelfde geldt voor hydrofoberen. Enerzijds hoeft de gevel minder onderhouden te worden, anderzijds gaat het goed fout wanneer er een zwakke plek in deze laag zit.

Natuurlijk hoeft het niet mis te gaan, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de risico's!

Niels.